Fordøyelsesplager er et utbredt problem hos både menn og kvinner i alle aldre. Vanlige symptomer på fordøyelsesbesvær er oppblåsthet, luftplager, løs avføring, forstoppelse, diffuse magesmerter, halsbrann, matvareallergi og matintoleranse.
Maten vi spiser består av 3 hovedgrupper næringsstoffer; karbohydrater, protein og fett. For at disse stoffene skal kunne brytes ned til mindre og fordøyelige partikler, skiller kroppen vår ut spesialiserte enzymer, som skal ta seg av den jobben. De første fordøyelsesenzymene finnes i spyttet, men også magesaft i magesekken og i galle. I tillegg kommer det enzymer fra bukspyttkjertelen, som tømmes ut i tarmen og enzymer i tarmveggen. Vi får også tilført enzymer fra mat, men med moderne tids bearbeiding av matvarer hevder mange at disse enzymene blir fjernet eller sterkt redusert. Det er i rå mat at du finner fordøyelsesenzymer og derfor er det viktig å ha et balansert kosthold med mest mulig mat du kan spise i rå form, som f.eks. grønnsaker, frukt, bær, nøtter og frø.
Det er altså en omfattende prosess å fordøye mat. Totalt produserer kroppen 22 ulike fordøyelsesenzymer. Hver og en er skreddersydd for næringsstoffene proteiner, fett og karbohydrater.
Når maten er ferdigbehandlet av enzymer går den videre til tynntarmen (først tolvfingertarmen) og det er her den viktigste delen av fordøyelsen skjer.
Nesten alle får redusert produksjon av fordøyelsesenzymer med alderen. Når det ikke blir produsert og skilt ut nok fordøyelsesenzymer, kan det føre til både nedsatt næringsopptak og kronisk betennelse i tarmen. Når maten ikke blir spaltet optimalt, blir den heller ikke fordøyd optimalt. Dette kan være spesielt problematisk når det gjelder proteiner, men også karbohydrater og fett. Da vil de halvfordøyde matvarene kunne trigge matintoleranse og skape betennelse både lokalt i tarmen, men også ellers i kroppen.
Når vi mangler nok enzymer for en optimal fordøyelse, kan ofte ufordøyd mat bli værende igjen i tarmen hvor den blir næring for ugunstige tarmbakterier. Det er blant annet i de tilfellene at tilskudd av enzymer fra visse mattyper eller kosttilskudd som f.eks. Oxytarm Enzymes kan hjelpe fordøyelsen.